De ce s-au scumpit medicamentele: avem de ales între a fi ieftine și a le găsi la raft
Românii care urmează tratament medicamentos știu foarte bine că-n această perioadă prețurile din farmacii au evoluat în sens negativ pentru portofelul lor, la foarte multe produse.
Pe buzunarele oamenilor de rând pare să se mai adauge o piatră care le trage în jos. De parcă nu era suficient faptul că aveam de plătit mai mult pentru orice bun sau serviciu de bază, acum și medicamentele au un preț mai piperat.
De ce plătim mai mult pe medicamente?
O explicație în acest sens ne este oferită chiar de la vârful Ministerului Sănătății. Se pare că ar fi imposibil să avem cele mai mici prețuri și să reușim să avem la raft toate produsele de care avem nevoie, ne explică oficialii. Vezi și Descoprire uimitoare despre bacteriile care provoacă acnee. Cum te ajută, de fapt
Prin urmare, spun ei, trebuie găsit un echilibru, astfel încât să nu ne confruntăm cu deficite pe piața și să nu ne trezim în situația în care bolnavii ajung să nu mai găsească medicamentele de care depinde adesea viața lor.
”Nu putem să le avem pe amândouă: să se găsească medicamente fără niciun fel de problemă şi să avem preţurile cele mai mici. Trebuie să găsim un echilibru”, a spus ministrul Sănătăţii la Prima TV.
Ministrul Sănătății vine cu explicații
Acesta continuă explicațiile și ține să precizeze următoarele: ”La începutul anului, au fost foarte multe medicamente care nu se găseau pe piaţă, mai ales medicamente ieftine, medicamente generice. Nu se găseau în primul rând pentru că producătorii erau în China şi India şi au fost sincope în aprovizionare, nu doar în România, ci în toate ţările din UE.
Noi ne-am întâlnit şi cu producătorii, şi cu distribuitorii, şi cu cei de la Colegiul farmaciştilor şi am găsit soluţii. În România poate că a fost una dintre cele mai mici crize legate de medicamentele uzuale. Existau şi soluţii de înlocuire. Spre exemplu, era criză de Nurofen, dar se găsea Ibuprofen, care e acelaşi lucru.
A fost o problemă legată de preţul acestor medicamente ieftine pentru că de foarte mulţi ani în România este această regulă a preţului cel mai mic din UE, însă costurile producătorilor au crescut: cu energia, cu materia primă. S-a făcut o indexare a preţurilor, care a fost civilizată şi nu a avut un mare impact pentru cetăţean. Au crescut cu 14% preţurile medicamentelor care costau până în 25 de lei. Adică un medicament care costa 5 lei, costă acum 6 lei. Rezonabil. Şi cu 7% medicamentele care costau între 26 de lei şi 50 de lei. Un medicament care costa 30 de lei a devenit 32 de lei, ca să discutăm concret. Deci nu erau nişte creşteri mari, dar care erau totuşi acoperitoare astfel încât medicamentele să nu dispară”, a spus Alexandru Rafila, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.